Palvelemme taloyhtiöitä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Hämeen ja Uudenmaan alueella
Tutustu referensseihimme

Onnistu julkisivuremontissa osa 2: Taloyhtiön julkisivuremontti

Näin remontti etenee

Julkisivuremontti ei ole nopea projekti, sillä siinä on useita vaiheita ja osapuolia. Kokonaisuudessaan aikaa voi kulua 1-3 vuotta. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, kun julkisivuremonttia lähdetään suunnittelemaan.

Mitä kannattaa tehdä ennen julkisivuremonttia?

Kuntoarvio: taloyhtiön kuntoarvio on yleiskuva kiinteistön toiminnallisesta, teknisestä ja taloudellisesta kunnosta sekä mahdollisista korjaustarpeista.

Korjaussuunnitelma: Kuntoarvion raportin liitteenä taloyhtiö saa Pitkän Tähtäimen Suunnitelman (PTS) eli kymmenen vuoden korjaus- ja toimenpidesuunnitelman kustannusarvioineen.

Kuntotutkimus: ennen julkisivu- tai parvekeremonttia kannattaa teettää vielä erillinen kuntotutkimus, joka on syvällisempi tutkimus rakenteiden teknisestä kunnosta. Näin remontti on helpompi mitoittaa oikein.
Katon kuntotarkastus: ennen julkisivuremonttia kannattaa tarkistaa myös katon kunto, jotta vuotava katto ei pääse vahingoittamaan vasta korjattua julkisivua.

Näin julkisivuremontti etenee

Julkisivuremontin valmisteluun, suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa varata riittävästi aikaa, yleensä vuodesta kahteen vuotta, joissain tapauksissa kolmekin vuotta.

Näin julkisivuremontti etenee

Mikäli taloyhtiön kuntoarvio on tehty, mutta halutaan teettää vielä tarkempi selvitys rakenteiden kunnosta, jotta remontti voidaan mitoittaa oikein, toteutetaan kuntotutkimus. Se kannattaa teettää lämpimään vuodenaikaan ja aikaa kannattaa varata 3-4 kuukautta.

Tämän jälkeen siirrytään suunnitteluvaiheeseen. Tämä vaihe voi esimerkiksi rakennuslupien hankkimisen vuoksi viedä jopa vuoden. Suunnitteluvaihetta seuraa kilpailutus ja urakoitsijan valinta.

Julkisivun korjaustyö kestää yleensä 4-8 kuukautta, ikkunoiden vaihto kerrostaloon noin 1-2 kuukautta. Korjaustyöt pyritään ajoittamaan pakkasettomaan vuodenaikaan maalaus- ja betonitöiden osalta, muilta osin työ voidaan toteuttaa myös talvikuukausina.

Projektin valmistumisen jälkeen toteutetaan vielä takuutarkastus.

Miksi projektin oikea mitoitus on tärkeää?

On tärkeää, että julkisivuremontti toteutetaan kerralla oikealla laajuudella. Siksi korjattavat rakenteet (julkisivu, parvekkeet) kannattaa tutkia tarkemmin kohdennetulla kuntotutkimuksella, josta saadaan arvokasta tietoa julkisivun ja muiden rakenteiden todellisesta kunnosta. Näin kullekin rakenteelle osataan mitoittaa mahdollisimman oikea korjaustoimenpide, jolloin vältytään kalliiksi käyvältä alikorjaamiselta (eli rakenteiden uusintakorjaus voi olla edessä jo viidessä vuodessa) ja ylikorjaamiselta (korjataan ja uusitaan turhaan rakenteita, jotka ovat terveitä).

Kuntotutkimus maksaa itsensä yleensä takaisin monikymmenkertaisesti. Oikein korjattu ja säännöllisesti huollettu julkisivu kestää materiaalista riippuen tyypillisesti 40-60 vuotta.

Tämä blogiteksti on osa Onnistu julkisivuremontissa -blogisarjaa. Edellisessä osassa kerroimme julkisivun tehtävistä ja remontin kustannuksista. Seuraavassa osassa kerromme tarkemmin valvojan ja projektipäällikön tärkeydestä.

Julkisivukonsultointi JK Oy tarjoaa luotettavat ja puolueettomat julkisivujen arvioinnit, kuntotutkimukset, korjaussuunnitelmat sekä kunnostustöiden valvonnan koko Etelä-Suomen alueella taloyhtiöiden tarpeisiin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Ota yhteyttä

02 233 0840
0400 611 110

instagram ikoni linkedin ikoni facebook ikoni

Turun toimisto

Kärsämäentie 35
20360 Turku

Forssan toimisto

Kartanonkatu 10
30100 Forssa

Helsingin toimisto

Ristikiventie 6
04300 Tuusula

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaus

FISE logo 30v logo

Copyright © 2024 Julkisivukonsultointi JK Oy