Palvelemme taloyhtiöitä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Hämeen ja Uudenmaan alueella
Tutustu referensseihimme

Onnistu julkisivuremontissa osa 1: Julkisivun tehtävät

Miksi halusin kirjoittaa tämän neljän blogin sarjan?

Kun vajaa vuosi sitten aloitin nykyisessä tehtävässäni Julkisivukonsultointi JK Oy:n toimitusjohtajana, oli tietämykseni julkisivuista ja niihin kohdistuvista kuntotutkimuksista ja korjauksista aika ohuella pohjalla. Koenkin olevani nyt varsin onnekas päästyäni alan kovimpien asiantuntijoiden ympäröimänä imemään itseeni tietoa ja ymmärrystä tästä kerrassaan mielenkiintoisesta ja kiehtovasta maailmasta.

Kiinteistöjen julkisivujen oikeanlainen huoltaminen ja korjaus tavalla tai toisella koskettaa melkein meitä kaikkia suomalaisia: onhan koti, jossa asumme useimman suomalaisen merkittävin tai ainakin merkittävä varallisuuden osa. Siksi onkin ollut varsin murheellista seurata taloyhtiöiden taloudellisia vaikeuksia ja jopa konkursseja (esim. MOT 14.2.22), jotka pitkälti ovat vuosien varrella laiminlyötyjen kiinteistönpidon huoltotoimien seurausta.

Tällä neljän blogin sarjalla haluankin jakaa kaikille kiinteistöjen julkisivujen kunnosta ja kunnostamisesta kiinnostuneille kansantajuisesti tietoa julkisivujen tärkeydestä ja siitä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun julkisivuremontteja suunnitellaan. Jo etukäteen pyydän anteeksi insinöörislangin välttämistä ja siitä mahdollisesti aiheutuvia epätarkkuuksia: kirjoitukseni ei ole suunnattu alan asiantuntijoille vaan tarkoitukseni on jakaa vajaassa vuodessa sisäistämiäni, tärkeiksi kokemiani asioita niin, että jokainen lukija varmasti ymmärtää mistä kirjoitan. Eläköön julkisivut!

P.S. Olemme koostaneet näistä kansantajuisista blogikirjoituksista kansantajuisen Onnistu julkisivuremontissa -oppaan, joka on ladattavissa blogin lopussa olevasta linkistä. Uskoakseni oppaasta löytyy vastauksia moniin kysymyksiin, jotka askarruttavat taloyhtiöiden hallituksen jäseniä ja ihan jokaista asukasta, jonka kotiin ollaan suunnittelemassa julkisivuremonttia. Saa jakaa :-)!

Miksi rakennuksen julkisivun on oltava kunnossa?

Julkisivu on rakennuksen näkyvin osa, joten se määrittelee pitkälti koko rakennuksen yleisilmeen ja vaikuttaa merkittävästi asukasviihtyvyyteen sekä rakennuksen houkuttelevuuteen. Julkisivun säännöllinen ja suunnitelmallinen huolto on tärkeä toimenpide, sillä se ylläpitää julkisivun ulkonäköä sekä, mikä vielä tärkeämpää, ylläpitää julkisivun teknistä toimivuutta.

Julkisivulla on esteettisten arvojen lisäksi nimittäin myös kriittisen tärkeitä, rakennusta suojaavia tehtäviä. Julkisivu suojaa rakennusta haastavilta ja vaihtelevilta sääolosuhteilta, kuten sateilta, lumelta, auringolta ja tuulelta. Etelä-Suomessa, etenkin rannikkoseuduilla, ilmastonmuutos on jo huomattavasti lisännyt viistosateita eli sateita yhdistettynä voimakkaaseen tuuleen sekä kasvattanut talviaikaan esiintyvien jäätymis-sulamissyklien määrää, mikä luo erityisen suuria haasteita julkisivujen kunnolle. Miettikääpä vaikka nyt kuluvaa talvea!

Miksi kiinteistön julkisivusta kannattaa pitää huolta?

Asianmukaisesti hoidettu ja teknisesti ylläpidetty julkisivu nostaa asumisviihtyvyyttä, kiinteistön arvoa ja ylläpitää rakennuksen kuntoa ja pitkällä tähtäimellä maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Esimerkiksi elementtisaumojen säännöllinen uusiminen (noin 15-20 vuoden välein) on tärkeää julkisivun ja rakenteiden hyvinvoinnin kannalta: vuotavista elementtisaumauksista vesi ja kosteus pääsevät tunkeutumaan esimerkiksi eristeisiin, mikä edesauttaa mikrobikasvuston syntymistä eristeissä ja voi siten aiheuttaa rakennukseen sisäilmaongelmia. Lisäksi pitkälle edetessään vesi saattaa jopa päätyä rakenteiden läpi asuntoihin sisään asti aiheuttaen kalliita kosteusvaurioita. Julkisivun korjauksilla voidaan myös vaikuttaa positiivisesti kiinteistön energiatehokkuuteen.

julkisivukonsultointi

Mitä julkisivuremontilla tarkoitetaan?

Julkisivuremontti voi keveimmillään olla vaikka pelkkä maalipinnan uusiminen tai sitten se voi sisältää myös erinäisiä korjaustoimenpiteitä. Remontin yhteydessä voidaan myös esimerkiksi uusia elementtisaumoja tai korjata rappausta. Lisäksi samassa yhteydessä voidaan myös uusia ikkunoita, korjata parvekkeita tai kattoja sekä parantaa lämmöneristystä.

Julkisivuremontin yhteydessä on myös luontevaa päivittää piha-alueet ja -rakenteet, sillä niiden vaikutus kiinteistön yleisilmeeseen on merkittävä. Samalla voidaan toteuttaa energiateknisiä ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleiden asennus, maalämpöön siirtyminen tai ilmalämpöpumppujen tai lämmöntalteenottolaitteiston asennus.

Yleensä onkin kannattavaa toteuttaa monta asiaa samalla kertaa. Tämä säästää rahaa ja on asukkaiden kannalta mukavampaa, kun remontista aiheutuvat häiriöt eivät toistu kovin usein.

Remontin kustannukset

Julkisivuremontin hintahaarukka on hyvinkin laaja ja remontin kokonaiskustannukset riippuvat julkisivun materiaalista ja tyypistä sekä tietenkin toteutettavan remontin laajuudesta.

Julkisivupinnan uusimisen tyypillisiä kustannuksia:
• Rapatun julkisivun uusiminen maksaa tyypillisesti 220-250 €/julkisivu-m2.
• Keraamisten laattojen vastaavat kustannukset ovat noin 250-300 €:ssa/m2. Julkisivumateriaaleissa on myös muita vaihtoehtoja, ja niiden kustannukset asettuvat yleensä näiden väliin.
• Ikkunoiden uusiminen maksaa ”työlukuna” noin 1 000 €/ikkuna.
• Kerrostalon peltikaton uusiminen noin 250 €/m2 ja huopakaton vastaavasti noin 120 €/m2.

Tämä blogiteksti on osa Onnistu julkisivuremontissa -blogisarjaa. Seuraavassa osassa kerromme tarkemmin julkisivuremontin etenemisestä ja aikajanasta.

Julkisivukonsultointi JK Oy tarjoaa luotettavat ja puolueettomat julkisivujen arvioinnit, kuntotutkimukset, korjaussuunnitelmat sekä kunnostustöiden valvonnan koko Etelä-Suomen alueella taloyhtiöiden tarpeisiin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Ota yhteyttä

02 233 0840
0400 611 110

instagram ikoni linkedin ikoni facebook ikoni

Turun toimisto

Kärsämäentie 35
20360 Turku

Forssan toimisto

Kartanonkatu 10
30100 Forssa

Helsingin toimisto

Ristikiventie 6
04300 Tuusula

FISE logo 30v logo

Copyright © 2024 Julkisivukonsultointi JK Oy